Komosa ryżowa (quinoa) BIO 400g

Komosa ryżowa (quinoa) BIO 400g
Producent: Natu
Model:
Dostępność: W magazynie
Ilość:  
   - LUB -   

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uprawiana w Ameryce Południowej od 5000 tysięcy lat, była podstawowym pożywieniem Inków i Azteków, którzy nazywali ją „matką zbóż”.

Quinoa białe to wysokobiałkowe (18 g na 100 g części jadalnych) i wysokotłuszczowe (11% tłuszczów nienasyconych w stosunku do całkowitej ilości kalorii) nasiona, bogate źródło wapnia (141 mg, mleko – 119 mg). Jest spokrewniona z amarantusem i posada zbliżone do niego, niezwykłe właściwości. Połączona w potrawach z innymi zbożami, np. pszenicą, ryżem, owsem czy jęczmieniem, dostarcza bogatszego profilu aminokwasów białkowych niż mięso. Jednakże już sama komosa posiada doskonale zrównoważoną kompozycję aminokwasów, zgodną z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Wyróżnia ją zwłaszcza wysoka zawartość lizyny, rzadko występującej w zbożach. Bezglutenowe ziarno komosy zawiera 5% tłuszczu, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu alfa-linolenowego, występującego praktycznie tylko w rybach, a należącego do grupy kwasów omega-3. Quinoa jest także bogatym źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B, doskonałym pokarmem dla wegetarian. Liście komosy są jadalne – przyrządza się je np. jak szpinak – dlatego zalicza się ją do grona warzyw liściastych.

Medycyna chińska przypisuje jej smak słodki i kwaśny, właściwości ogrzewające i ogólnie wzmacniające cały organizm, a w szczególności Yang nerek.

Organiczna komosa ryżowa (quinoa), jest ziarnem sięgającym swoją historią kilku tysięcy lat wstecz. Wyróżnia się niezwykłym bogactwem naturalnych składników. Może być spożywana na gorąco z mlekiem, jako składnik musli, zapiekanek, zup i deserów. Jego delikatny smak jest doskonałym zamiennikiem dla ziaren innych zbóż, także ryżu. Ziarno przed ugotowaniem wskazane jest przepłukać pod bieżącą wodą. Gotuje się dość szybko i staje się puszyste. Uzyskiwana z ziarna Quinoa mąka o lekko orzechowym smaku, znajduje zastosowanie m.in. w wyrobie pieczywa i makaronów.

Waga netto: 400g

Kraj pochodzenia: Boliwia

Skład: komosa ryżowa Quinoa BIO

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Przepis na danie z komosą ryżową

Składniki: 250g komosy ryżowej, 2 cebule, 1 duża marchew, 1 czerwona papryka, ząbek czosnku, oliwa, sól

Sposób przygotowania: Do ugotowanej komosy ryżowej dodaj smażone warzywa. Dopraw solą i czosnkiem wg uznania. Podawaj z natką pietruszki lub szczypiorkiem

Napisz recenzję

Twoje imię:


Twoja recenzja: Notatka: HTML niedozwolony!

Ocena: Negatywna           Pozytywna

Przepisz kod z obrazka:



Tagi:
projekt: InnyPunktWidzenia.pl | Jesteś tym, co jesz - Hurtownia Zdrowej Żywności © 2014